З квітня посилюється контроль за відпуском рецептурних ліків у аптеках. Для цього відпуск таких ліків почне здійснюватися зокрема і за електронним рецептом.

Це вже третій етап у рамках запровадження електронного рецепта на рецептурні лікарські засоби в Україні. Попередньо в серпні 2022 було запущено е-рецепт на антибіотики, а з листопада 2022 електронний рецепт поширився на наркотичні (психотропні) ліки. Це долучення України до світових стандартів охорони здоровʼя.

Рішення буде впроваджуватися поступово з можливістю використання лікарями паперових рецептурних бланків. Так, для своєї зручності саме пацієнт зможе обрати, за яким рецептом він бажає придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим.

Так пацієнт зможе отримати рецепт на ліки у будь-якого лікаря та погасити його у будь-якій аптеці у зручний для нього спосіб.

Електронний рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря.
При цьому МОЗ не змінює та не розширює перелік рецептурних ліків. Всі ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, можна буде отримати зокрема і за електронним рецептом.

Відпуск цих ліків завжди мав здійснюватися за призначенням лікаря, ця вимога не є новою, з квітня лише додається зручний цифровий інструмент – електронний рецепт.

Вживання таких рецептурних ліків без призначення та нагляду лікаря може мати серйозні наслідки – ускладнити перебіг хвороби та навіть привести до незворотних процесів.

Саме тому призначення рецептурних ліків – справа лікаря. Це клінічний процес, який базується на багатьох медичних факторах та потребує професійної оцінки стану здоровʼя.

Щоб отримати електронний рецепт необхідно обовʼязково звернутися до лікаря. Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП.

Якщо ви через війну тимчасово були вимушені змінити місце свого проживання, отримати рецепт можна у будь-якого лікаря в закладі, який доступний для вас за місцем перебування. Для цього також не потрібно укладати декларацію з сімейним лікарем.

У разі тривалого лікування хронічних захворювань, за потреби продовжити лікування чи профілактику, повторний електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати, звернувшись до лікаря дистанційно. Для цього в системі має бути зафіксоване перше призначення лікарем.

На період дії воєнного стану буде діяти виключення на придбання рецептурних ліків без рецепта лікаря в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення активних воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). У такому випадку відпуск ліків може здійснюватися без рецепта лікаря (крім наркотичних (психотропних) лікарських засобів та отруйних, сильнодіючих лікарських засобів). При цьому фармацевт має обовʼязково надати роз’яснення щодо застосування ліків згідно з інструкцією.

Крім іншого військові адміністрації, підрозділи Збройних сил, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати визначені рецептурні ліки оптово безпосередньо у дистрибʼюторів для потреб воєнного часу без рецепта.

Щодо підготовки медичних закладів та аптек

Для того, щоб пацієнт зміг безперешкодно отримати рецепт на ліки у будь-якого лікаря та погасити його у будь-якій аптеці керівники медичних та аптечних закладів мають завчасно до 31.03.2023 подбати про підключення до національної електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Ця вимога передбачена ліцензійними умовами, що встановлюються державою, та поширюється на медичні заклади та фізичних осіб-підприємців незалежно від рівня медичної допомоги, яку вони надають, форми власності закладу чи його спеціалізації. Відповідно усі ліцензіати мають своєчасно забезпечити виконання Ліцумов.

Для цього передусім необхідно обрати медичну інформаційну систему (МІС) – це спеціальні програмні забезпечення, які розробляються українськими компаніями та забезпечують внесення даних в ЕСОЗ

Ознайомитися з переліком таких медичних інформаційних систем та алгоритмом реєстрації закладу можна на сайті національної системи ЕСОЗ.

Механізм виписування е-рецептів уже знайомий лікарям та фармацевтам, які працюють із електронними рецептами у рамках програми реімбурсації «Доступні ліки», а також призначають пацієнтам антибіотики чи препарати знеболення.

Разом з тим, він також буде простим і зрозумілим для тих, хто тільки починає роботу з електронною системою охорони здоровʼя. Для цього на навчальній платформі “Академії НСЗУ” завжди доступні відповідні матеріали.

Цифровізація медичної сфери дозволить сформувати єдиний простір медичних даних, у якому вся інформація про здоровʼя пацієнта, а саме: медичні записи, інформація про імунізації, лабораторні дослідження, госпіталізації тощо, буде зберігатися централізовано та захищено.

Так пацієнт завжди матиме доступ до своєї повноцінної медичної історії, незалежно від того, в якому закладі він отримує меддопомогу. За потреби та, безумовно, згоди пацієнта кожен лікар, до якого звертається пацієнт, зможе мати доступ до цієї інформації.